torstai 30. toukokuuta 2013

Ohjeita elämään

Fecobookissa leviää linkki Edesmenneen äidin koskettaviin elämänohjeisiin. Muutama kuukausi sitten kohdunkaulan syöpään menehtynyt walesilainen nainen siis kirjasi elämänohjeet neljälle teini-ikäiselle pojalleen hieman ennen kuolemaansa. Daily Mail julkaisi ohjeistuksen aviomiehen toiveesta ja Iltalehti tuttuun tapaan käänsi sen myös ensimmäiselle kotimaisellemmekin vaarien ottamista varten. Kuten artikkeli lupaa, riittää evästyksestä ajateltavaa varmasti meille jokaiselle. Kauniista ja osittain toimivistakin ajatuksista huolimatta en ole koskaan ollut erityisen viehtynyt tämäntyylisiin huoneentauluhenkisiin elämänviisausfraaseihin. Niinpä tulin pohdiskelleeksi artikkeliin ei-niin-positiivista-elämänasennetta vaalivan perusterveen suomalaisen kolmen lapsen äidin näkökulmaa.

Tästäpä siis 

20 elämänohjetta vapaasti mukaillen:

1.    Se mitä annat eteenpäin, tulee takaisin. Aina.
Toisinaan vaan käy niin ikävästi, että annat eteenpäin kultakorun ja saat takaisin säkillisen ulostetta. Sen mahdollisuuden kanssa on vain opittava elämään, eikä se saa olla esteenä muiden huomioimiselle tai auttamiselle.

2.    Kirjoitat itse oman tarinasi. Älä anna muiden kirjoittaa sitä.
Harva saa itselleen koko tarinaa. Mitä olisi Lumikki ja seitsemän kääpiötä ilman seitsemää kääpiötä? Kannattaa siis jättää tilaa myös sivurooleille, olivatpa ne sinun itsesi tai jonkun toisen kirjoittamia. Toisekseen, jos itse on päättämässä jokaisen juonenkäänteen, ei sivuosiin pian ole välttämättä kovinkaan montaa tulijaa.

3.    Se mitä joku teki sinulle menneisyydessä, ei enää vaikuta nykyhetkessä, ellet itse anna sen vaikuttaa.
Olisi surullista ajatella, että tuhannet suomalaisetkin käyvät terapiassa purkamassa lapsuuden, nuoruuden ja/tai vanhuuden traumojaan pelkästään asennevamman vuoksi… On siis ensiarvoisen tärkeää tiedostaa m i t e n menneisyytesi vaikuttaa nykyhetkeesi ja opeteltava elämään sen kanssa. Katkeruudelle ei kuitenkaan kannata antaa sijaa, siinä leikissä suurin häviäjä olet sinä itse, olipa vastapuoli millainen tahansa.

4.    Kun ihmiset näyttävät sinulle todellisen karvansa, usko ensimmäisestä kerrasta.
Vanhan sananlaskun mukaan ihminen on erehtyväinen. Niin viestintä- kuin tulkintapuolella. Jos toivot itse saavasi toisen mahdollisuuden, tarjoa sellaista toisillekin.

5.    Murehtiminen on ajanhukkaa. Käytä energiasi murehtimisen sijaan huolta aiheuttavien asioiden muuttamiseen.
Ihminen tarvitsee myös niitä päiviä, jolloin saa tuntea itsensä maan viheliäisimmäksi, surkeimmaksi ja kurjimmaksi yksilöksi. Jos on esimerkiksi oikeasti sössinyt jotain, tai vastaavasti elämä tuntuu vain kerta kaikkiaan antavan nyt liian kovia iskuja liian monta tähän hetkeen, on jopa suositeltavaa viettää päivä kalsareissa ja käpertyä omaan kurjuuteensa jäätelöannoksen ja tv-sarjan kanssa. Ja sitten huomenna voi alkaa suunnitella sitä muuttamispuolta.

6.    Se mihin uskot on merkityksellisempää kuin se, mitä toivot tai mistä unelmoit. Sinusta tulee se, mihin uskot.
Usko ei jätä tilaa epäröinnille tai epäonnistumiselle, toiveet ja unelmat jättävät. Kaikkia unelmia ei ole tarkoitettu toteutettaviksi, mutta ne ohjaavat meitä oikeaan suuntaan ja pitävät meidät elossa. Liian sokea uskominen saattaa muuttua pakkomielteeksi, vaikka aina olisi oltava tila kyseenalaistamiselle, epäonnistumiselle ja kiintopisteen tarkastamiselle.

7.    Jos ainoa rukous, jonka koskaan lausut on kiitos, se on tarpeeksi.
Niin, niin olisi. Ihmisluonteelle vain on ominaisempaa huutaa apua hätänsä päivänä, mutta tilanteen lauettua kiittämisen muistaminen onkin paljon vaikeampaa, olipa kyseessä kanssamatkaajat tai korkeimmat voimat. Pyydä siis rohkeasti apua kun sitä tarvitset, mutta muista myös reilusti antaa kiitos sille, jolle se kuuluu.

8.    Onni jota tunnet on suoraan verrannollinen rakkauteen, jota jaat ympärillesi.
Toisinpäin käännettynä: tyytymättömyys on suoraan verrannollinen vihaan/välinpitämättömyyteen, jota jaat ympärillesi. Joten tyydyn toteamaan, että muista olla onnellinen siitä mitä sinulla on, mutta älä tuudittaudu siihen liikaa, vaan pyri rohkeasti eteenpäin. Olet vastuussa ensisijaisesti omasta onnestasi ja rakkaudestasi, älä ota liikaa paineita sen riittämisestä kaikille muille asti jaettavaksi.

9.    Epäonnistuminen on tienviitta, joka osoittaa sinut oikeaan suuntaan.
Tai väärään suuntaan. Tai ei minnekään. Virheistään on hyvä oppia, mutta on opittava myös epäonnistumaan – joskus on vain maltettava yrittää useammin kuin yhden kerran.

10. Jos teet päätöksen, joka on vastoin kaikkien muiden mielipiteitä, maailma ei siihen kaadu.
Ei kaadu ei, mutta jos teet niin useastikin, saattaa olla paikallaan pyörähtää peilin edessä. Jos koko muu maailma ja kaikkien muiden mielipiteet ovat toistuvasti sinua vastaan, kannattaa varmistaa vielä seitsemännen kerran, että juuri sinä olet se oikeaan suuntaan menijä.

11. Luota vaistoosi. Intuitio ei valehtele.
Intuitio se vasta valehteleekin. Ihmisellä on tapana kääntää asiat päässänsä itselleen myönteisiksi. Niinpä myös esimerkiksi viisaan ystävän hyvää tarkoittava pyyteetön neuvo saattaa vaistoissamme kääntyä aivan vastaiseksi, ihan vain siksi, että alitajunnassamme toivomme jotain, mikä sotii ohjeistusta vastaan. Ole siis valmis kyseenalaistamaan muiden ihmisten lisäksi itsesi ja pyydä merkityksellisiin asioihin aina useampi mielipide. Kukaan ei tiedä kaikkea – et sinäkään, intuitiostasi puhumattakaan.

12.  Rakasta itseäsi ja opettele sitten rakastamaan muita.
Muiden rakastaminen auttaa sinua oppimaan myös itsesi rakastamista. Älä ole siis liian ankara itsellesi: vaikka et olisi vielä itsesi kanssa aivan sinut, toistenkaan rakastaminen ei varmasti hukkaan mene.

13. Valitse ammatti, jota kohtaan tunnet intohimoa.
Voit valita ammattisi, muttet työpaikkaasi. Valitettava tosiasia on se, että kaikki eivät saa tai edes voi tehdä työtä unelmiensa ja intohimojensa parissa. On tärkeää ponnistella unelmiensa (työpaikankin) eteen, mutta matkalla sinne ole valmis ottamaan vastaan vähäpätöisiltä tai jopa epämieluisilta tuntuvia tehtäviä – ne voivat olla arvokkaita lisiä ansioluettelossasi ja avata ovia eteenpäin. Ja itse ansaitsemastaan rahasta on osattava olla ylpeä. Itsensä ja intohimojensa toteuttaminen on tärkeää, mutta sen voi tehdä myös vapaa-ajallaan.

14. Rakkaus ei satu. Se tuntuu todella hyvältä.
Tosi rakkaus sattuu enemmän kuin mikään muu tässä maailmassa. Se tuntuu myös hyvältä, mutta rakkaus ilman tuskaa on valetta. Tai hyvin nuorta. (Mutta odotahan kun tulet äitisi ikään…)

15. Jokainen päivä on mahdollisuus aloittaa alusta.
Varo, ettet jää ”huomenna”-kierteeseen. Alusta on joskus hyvä aloittaa myös kesken päivän. Jokainen hetki on arvokas, eikä mihinkään ole kirjoitettu, että vain heti aamusta tehdyt parannukset olisivat päteviä.

16.  Jos epäilet jotain, älä ryntää mihinkään.
Joskus myös nopea perääntyminen on taito. Tai erityisesti sen ajoittaminen. Kun epäilykset alkavat vahvistua, voi olla paikallaan juosta henkensä edestä.

17.  Jos et tiedä mitä tehdä, pysähdy paikoillesi. Vastaus selviää sinulle kyllä.
Ellei sitten ole selviämättä. Paikoilleen jääminen ei välttämättä selvennä asiaa pätkääkään: kaikkeen ei ole mahdollisuutta saada vastauksia ennalta. Joskus on vain tehtävä päätöksiä tietämättä niiden järkevyyttä tai oikeellisuutta ja toivottava parasta.

18.  Ongelmat eivät kestä ikuisesti.
Mutta ei onnikaan. Näiden kahden vuorotteluun ja limittymiseen on toivonsa laitettava, vaikkei kukaan voi luvata kumpaa on tarjolla enemmän.

19.  Kaikki menee joskus ohi.
Niin menee. Ilo ja suru, nauru ja itku. Elämäkin. Pidä huoli, että ehdit tehdä sen kaiken mitä aioitkin.

20.  Ole rehellinen itsellesi kaikessa mitä teet.
Älä, älä ihan kaikessa. Joskus on hyvä kuulla itseltään pärjänneensä ihan hyvin, vaikkei se olisi lähellekään totuutta. Mutta jos jaksat sen voimin huomiseen, niin tuudittaudu siihen hyvillä mielin ja pyri taas heti huomenna parempaan.

4 kommenttia:

Jenny kirjoitti...

Kyllä oli Vippikseltä viisaita sanoja! Ja todellakin kohta 11. Intuitio se todellakin valehtelee (ainakin omalla kohdallani). Alitajuntani kysyy että "Mitä tekisit ISOna työksesi?" intuitioni vastaa että olisin talvella jokilaivan kapteeni ja kesällä opettaja. Järkeni sanoo että juuei. En halua opettajaksi ja paatissa minulle tulee huono olo. Olen vaan ISO, ja koetan tehdä jotain palkkani eteen.. Eli kyllä; intuitio valehtelee. Ja tuo huomenna-kierre.. Aloitan Uuden elämän (vol.2434543), alan kuntoilla, syön terveellisesti, nukun riittävästi, jätän kahvin jne. HUOMENNA :) Tai unissani ;D

Unknown kirjoitti...

Intuiitio suurin kusettaja ikinä!!!

Laura Simola kirjoitti...

Mä en oo nähny näitä aiemmin, mutta pisti kyllä ajattelemaan :)

Anonyymi kirjoitti...

Luulin olevani ainoa ihminen pallolla, joka ei siedä näitä löpölöpöblaalbaa-ohjeita. Joku kerännyt vähän "viisaampia" sanoja yhteen ja sitten kaikkien pitäisi olla tippa linssissä niitä lukemassa. Tykkäsin sun versiosta paljon enemmän. Se, että jokin vain kuulostaa viisaalta ja hienolta ei tee siitä hyvää elämänohjetta.